Op vrijdag 17 mei houden het Utrechts Byzantijns Koor en het Lysenko Koor een gezamenlijk benefietconcert in de Catharinakerk in Den Bosch. De opbrengsten komen ten goede aan de kinderen van de Dr. Antonowicz muziekschool te Dolyna (West-Oekraïne).

Precies 4 jaar geleden zongen zij voor het laatst in de Cathrien: met hun Pinksterconcert in 2015 wilden ze onze gemeenschap een hart onder de riem te steken vanwege de aangekondigde sluiting van de kerk.

Deze keer zingen ook drie jonge vocale solisten mee: Solomiia Dyriv, Yevhenniia Mazur en Arsen Torhovetskyi, toekomstige musici van de muziekschool. Als winnaars van een concours zijn zij uit de bus gekomen en uitgenodigd om deel te nemen aan concerten in Nederland.

Dr. Antonowycz was musicus, componist uit Dolyna, en gepromoveerd in de muziekwetenschappen te Utrecht. Hij dirigeerde een koor van seminaristen uit Oekraïne. Zij zongen zowel liturgische als profane liederen in erediensten en concerten, in kerken en op allerlei locaties binnen en ver buiten Europa. De seminaristen zijn daarna afgestudeerd en priester geworden. In 1951 richtte hij het Utrechts Byzantijns Koor op dat louter uit Nederlandse zangers bestaat. Meer dan twintig jaar geleden stond Dr. Antonowicz ook aan de wieg van Het Lysenko Koor, samen met Paul Hakkennes. Dit koor komt voort uit een projectkoor bestaande uit mannen en vrouwen die zich met name in de Oekraïense zangcultuur hebben gespecialiseerd en binnen die cultuur ook in het land Oekraïne bekendheid genieten.

Meer informatie en kaartjes: UBK