Een westerse gemeenschap met een oosterse ritus

 

Door onze iconostase en de prachtige priestergewaden denken mensen vaak dat we een Orthodoxe gemeenschap zijn. Maar dat is niet het geval: we horen bij de rooms-katholieke kerk. We houden alleen niet de Latijnse mis die in de Nederlandse parochies gebruikelijk is, maar vieren de Byzantijnse ritus. Die biedt voor ons de beste manier om onze persoonlijke verbondenheid met het Mysterie van God te beleven.

Onze vieringen houden we in de Catharinakerk in Den Bosch, op de tweede en vierde zondag van de maand, van vooralsnog 9.30 uur tot circa 11 uur. Na afloop is er koffie en thee voor iedereen.

Hoewel al onze vieringen geheel in het Nederlands zijn, staan we open voor christenen van verschillende tradities en nationaliteiten. U bent van harte welkom om deel te nemen aan een viering of om gewoon eens een kijkje te komen nemen. De Eucharistieviering heet bij ons ‘Goddelijke Liturgie’.

De Johannes van Damascus Gemeenschap is een Katholieke gemeenschap met een stichtingsvorm. Opgericht in 1977, door westerse christenen die geraakt waren door de rijkdom van de oosterse liturgie. Een van de initiatiefnemers is Pater Dr. Johan Meijer CSsR.

Patroon van onze gemeenschap is Johannes van Damascus. Hij was als christen in de 9e eeuw een hoge ambtenaar in het islamitische Damascus. Tijdens de Iconenstrijd was hij een groot verdediger van iconen: ze drukken goed uit dat God tastbaar onder ons aanwezig is.

 

Catharinakerk in het avondlicht