Pinksterconcert De Stem van de Oekraïne

Met Pinksteren zongen twee koren bij ons in de kapel: het Utrechts Byzantijns Koor, onder leiding van Grigori Sergei Sarolea, en het Lysenko Koor, onder leiding van Inna Ogarok – uit solidariteit met ons in verband met de aangekondigde kerksluiting. Eric van Grieken, voorzitter van het UBK, schreef ons: “Wij willen met het zingen van de Goddelijke liturgie van Johannes Chrysostomos en uitvoeren van een liturgisch/profaan concert Pater Johan Meijer, zijn gemeenschap en de bezoekers van de St. Catharinakerk van waar ter wereld dan ook, een hart onder de riem steken in de hoop dat de spirituele en religieuze bestemming van de kerk tot in de verre eeuwigheid gewaarborgd mag blijven”. Wij waren de koren zeer dankbaar voor dit prachtige aanbod!

Het werd een hartverwarmende dag! ’s Ochtends vierden we met een groot aantal mensen de Goddelijke Liturgie, gezongen door beide koren, zowel in het Kerkslavisch als in het Oekraïens. En ’s middags lieten we ons meevoeren in een mystieke wereld van Oosterse zangcultuur waar de tijd even lijkt te hebben stilgestaan maar de ziel volop beweegt. Het geluid van fluwelen sopranen afgewisseld door stoere kozakkenliederen. In het concert De Stem van de Oekraïne zongen de beide koren afwisselend zowel liturgische als profane liederen uit de Oosterse Oekraïnse zangcultuur. Niet alleen een feest voor het oor, maar met de schitterende kleding ook voor het oog.

We waren zeer vereerd door de aanwezigheid van de Oekraïense ambassadeur Olexander Horin en zijn vrouw Nataliia Tymoshenko. Zij lieten ons voelen hoe zeer zij waardeerden dat hun Oekraïense cultuur zo veel vreugde en muzikaal genot opwekte bij zoveel Nederlandse mensen. Ze zegden ons hun steun toe om de Cathrien open te houden. Datzelfde onderstreepte voormalig minister-president Dries van Agt, die zijn enthousiasme in een korte groet aan iedereen liet horen.